• Pretraga
Znanstveno dokazano

Znanstveno dokazano: evo kako efikasno učiti!

 

 

168. Toliko sati imate u tjednu. Studentima se ovaj broj baš i ne čini dovoljno velikim jer uvijek fali barem još jedan dan da se prođe cijelo gradivo prije ispita. Donosimo vam 6 znanstveno dokazanih načina i metoda kako brže naučiti gradivo za ispit:

1. Svaki dan učite više različitih predmeta radije nego se fokusirati na samo 1 ili 2 predmeta.

Prema istraživanjima efikasnije je učiti više različitih predmeta u danu nego se fokusirati samo na jedan ili dva. Npr. ako pripremate ispit iz matematike, fizike i kemije, bolje je učiti svaki dan po malo od svakog predmeta. Ovakav pristup učenju pomoći će vam u bržem savladavanju gradiva. Jedan od glavnih razloga za to je što ćete se prije zbuniti s istim informacijama iz samo jednog predmeta.

2. Za vrijeme predavanja sjedite u prvim redovima.

Ako možete birati gdje ćete sjediti za vrijeme predavanja, ugrabite neko mjesto naprijed. Istraživanja su pokazala kako studenti koji sjede bliže ploči imaju bolje rezultate na ispitima. Osim što ćete bolje vidjeti i čuti predavanje, sjedenjem u prvim redovima povećat ćete si koncentraciju.

3. Izbjegavajte multitasking!

Multitasking vas ometa i čini vas manje produktivnima. Istraživanja su pokazala kako osobe koje tvrde da su dobre u multitaskingu zapravo nisu ništa bolje u tome od drugih. Zato ne pokušavajte u isto vrijeme učiti, odgovarati na poruke, gledati TV i pratiti što se događa na društvenim mrežama.

4. Bilješke zapisujte u bilježnicu, a ne u mobitel ili laptop.

Znanstvenici toplo preporučuju da poslušate ovaj savjet, jer je pisanje rukom puno efikasnije i tako možete zapamtiti više informacija.

5. Ne zaboravite uzeti pauzu.

Uzimanje pauza od učenja povećava produktivnost i fokus, kažu stručnjaci. Sjediti za knjigom 6 sati u komadu nikako nije dobra ideja. Prema istraživanjima, treba uzeti pauzu svakih 40 minuta, u trajanju od 5 do 10 minuta. Za vrijeme pauze pokušajte ne koristiti mobitel ili kompjuter, jer se nećete u potpunosti opustiti.

6. Vježbajte barem 3 puta tjedno.

Vježbanje je dobro za vaše tijelo, kao i za mozak. Razne studije su pokazale kako vježbanje poboljšava memoriju i moždane vijuge, smanjuje stres i depresiju, pomaže pri prevenciji dijabetesa i raka te poboljšava spavanje. Vježbajte barem 3 puta tjedno po 30-45 minuta i vidjet ćete kako se bolje osjećate i lakše učite.

Dodatnih TOP 6 savjeta kako povećati koncentraciju za vrijeme učenja

Savjeta za učenje nikad dosta pa vam donosimo dodatnih šest savjeta!

  1. Ugasi notifikacije na mobitelu.
  2. Mobitel stavi dalje od sebe npr. u ladicu ili neku drugu sobu / upali airplane mode.
  3. Ako nešto radiš na kompjuteru, a nije ti potreban internet, ugasi ga.
  4.  Koristi aplikacije koje ti ne dozvoljavaju ulazak u mobitel na par sati.
  5.  Ako radiš na kompjuteru, ugasi sve tabove koji nisu vezani uz ono što trenutno učiš.
  6.  Očisti svoje mjesto za učenje, u sobi ili u knjižnici.

Ukoliko želite surađivati s nama ili imate bilo kakav prijedlog ili ideju, kontaktirajte nas! 

KONTAKTIRAJTE NAS