• Pretraga
Kako uštedjeti

Kako uštedjeti sa studentskim budžetom?

Živjeti na studentskom budžetom i uštedjeti – zvuči nemoguće? Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati, kako bi vaše studentsko doba bilo lišeno novčanih briga!

Kako uštedjeti

Izlasci

Daleko su dani kada se izlazilo samo subotom. Lagano se spajaju petak i subota, četvrtkom bi bilo dobro otići i na neki party, a ni studentske srijede nisu loša ideja… Kako biste uštedjeli na izlascima, pokušajte limitirati svoje izlaske na jednom do dva puta mjesečno. Osim što ćete uštedjeti, nećete se zasititi izlazaka, a vjerujemo da nećete niti puno propustiti. Kako vam ne bi bilo dosadno, ostalim vikendima okupite društvo za gledanje filmova ili za igranje društvenih igara. Ideja je bezbroj, a uz dobro društvo zabava je zagarantirana.

Kave

Uzmimo za primjer da svaki dan od ponedjeljka do petka popijemo samo jednu kavu, koju obično platimo oko 10,00 kn. To znači da tjedno potrošimo 50,00 kn, a mjesečno 200,00 kn. Ako pijemo više kava dnevno, što nije neuobičajeno, potrošnja je još veća. Zaključak je jednostavan: propustite jednu ili dvije kave tjedno i uštedjet ćete dosta love. Isto vrijedi i za cigarete – smanjite li odlazak na kave, manje ćete pušiti, a to će biti dobro ne samo za vaš novčanik, već i za vaše zdravlje. 

Prehrana u menzi

Suvišno je spominjati kako je prehrana u menzi daleko najjeftinija. Iako menze nekad i ne vrve zdravom hranom, ukoliko se potrudite, možete vrlo zdravo i povoljno jesti svaki dan. Također, u menzama možete kupiti jogurte, mlijeko, voće, energetske pločice i slične namirnice za međuobrok po “smiješnim” cijenama pa preporučamo da to iskoristite. Svakako izbjegavajte linije s brzom hranom, jer je ona sa zdravom hranom bolja i za vašu liniju i energiju.

Trgovinske kartice

Iskoristite želju vlasnika trgovačkih lanaca da vas pridobiju kao lojalnog kupca i napravite sve moguće kartice – ne koštaju vas ništa, a donose mnoge pogodnosti. Primjerice u DM-u se mogu naći odlični proizvodi kućnih marki koji su također i najjeftiniji, a njihovom karticom možete ostvariti popuste na kupljene proizvode.

Mobitel 

Budući da smo napokon u vremenu kad se pružatelji mobilnih usluga bore za svoje korisnike, mogućnosti za uštedu su nebrojene. Uzmite si vremena, prošetajte do prodajnog mjesta i istražite svoje opcije. Svakako, nekoliko mjeseci pratite svoje navike, opišite ih službeniku na prodajnom mjestu kako bi vas mogao savjetovati koja je vaša najbolja opcija. Vjerujemo da su nove tarife do 100 kuna i manje dovoljne studentu, ako u paketu ima dovoljno giga interneta.

Štednja

Ako ste mislili da je sa studentskim budžetom nemoguće uštedjeti, razmislite još jednom. Ušteda od 10,00 do 50,00 kuna svaki mjesec nećete osjetiti, a sigurno će vas razveseliti i omogućiti vam kupnju nečega što već dugo želite. Ili još lakše, odvajajte sitne novce koji vam ostaju nakon kave ili izlaska. 

Written by dubravko

Ukoliko želite surađivati s nama ili imate bilo kakav prijedlog ili ideju, kontaktirajte nas! 

KONTAKTIRAJTE NAS