• Pretraga
zarada preko studentskog ugovora

Zarada preko studentskog ugovora

Koliko se najviše može zaraditi na studentski ugovor?

Ne postoji maksimum koliko student može zaraditi preko studentskog ugovora na godišnjoj razini. Međutim, postoje dva bitna praga na koja se mora paziti na godišnjoj razini. Od 1. siječnja 2017. godine, prvi prag je na 15.000,00 kuna, a drugi prag na 60.600,00 kuna godišnje. Prvi prag koji se odnosi na poreznu olakšicu roditeljima i drugi prag koji se odnosi na plaćanje poreza na dohodak.

Do kada mogu biti porezna olakšica roditeljima?

Student/ica može biti porezna olakšica roditeljima dok zarađuje manje od 15.000,00 kuna godišnje (gleda se iznos koji se uprihodi preko žiro računa). Nakon što student/ica ostvari prihod u kalendarskoj godini više od 15.000,00 kuna, primjerice preko studentskog ugovora, on ili ona prestaje biti porezna olakšica roditeljima/skrbnicima. Naime, roditelji ostvaruju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez. Ovaj prvi prag reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (članak 17.) i odnosi se na bilo koji oblik prihoda (stipendije, studentski rad, ugovor o djelu, kamate od štednje, dividende…).

BITNO: Porezna uprava neće “automatski” roditelju maknuti olakšicu kada student/ica prijeđe prag..

Trebam li se maknuti kao uzdržavana osoba svom roditelju ako mislim prijeći prvi prag?

Ako se želi izbjeći naknadno plaćanje poreza odjednom (iznos može biti nekoliko tisuća kuna, ali to ovisi o primanjima roditelja), roditelj može u Poreznoj upravi dati zahtjev za micanjem uzdržavane osobe, tj. studenta/ice koji/a će prijeći prvi prag. U tom slučaju, roditelj, ako je zaposlen, kroz plaću će plaćati veći porez, ali će biti jednako raspoređen kroz godinu umjesto da se plati sve odjednom.

Minimalna satnica studentskog sata 

Od 1. siječnja 2019. godine stupila je na snagu nova odluka u kojoj je određena nova minimalna satnica za studente. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu za 2019. godinu iznosi 23,44 kune neto.

Studentski ugovor možete podići online!

Od nedavno, više ne morate ići u SC (Studentski centar) kako bi podigli studentski ugovor. Dovoljno je prijaviti se na stranice SC-a sa svojim AAI računom. Nakon što ste se prijavili i ušli u sustav, opciju za online izdavanje ugovora pronaći ćete u izborniku: Students servis – Novi ugovor.

Vrlo važno!

Ugovor je potrebno isprintati i ispuniti u 3 primjerka, jedan za tebe, jedan za poslodavca i jedan za SC. Pazi! Sva 3 primjerka nosiš u SC kako bi dobio/la račun!

NAPOMENA: Za svaki novi posao je potrebno otvoriti novi ugovor na web portalu iz razloga što nije moguće više puta iskoristiti ugovor s istim brojem.

Sve detaljnije upute možete naći na stranicama SC-a. 

Studenti više ne smiju posuđivati svoje iksice!

Prema pravilniku iz 2013. godine, studenti više ne smiju posuđivati svoje iksice kolegama i ostaloj rodbini i prijateljima. 

Pravilnik koji je donesen 2013. godine sada su djelatnici Studentskih centara počeli provoditi. Na kasi će se po slici provjeravati da li je to vaša iksica ili tuđa, a ako vas uhvate u prekršaju, slijedi vam kazna. Studenti koji će biti uhvaćeni u posuđivanju svoje iksice bit će sankcionirani s čak 3 mjeseca obustave financijske potpore. 

Written by iva

Ukoliko želite surađivati s nama ili imate bilo kakav prijedlog ili ideju, kontaktirajte nas! 

KONTAKTIRAJTE NAS